Hogyan dolgozunk

Hogyan dolgozunk

Példaképp bemutatjuk Önnek egy lakás teljes körű felújításának lépéseit:

Találkozó—>Ajánlat—>Bontás—>Kőművesmunka—>Villanyszerelés—>Riasztó—>Víz-gáz-fűtés—>Kőművesmunka—>Hidegburkolat—>Festés—>Melegburkolás

Találkozó

Személyes találkozón bejárjuk a lakást/épületet. Elmondja Ön az igényeit, mit szeretne. Burkolatcsere, falkibontás-átrakás, festés, villanyszerelés, gipszkartonozás, fűtésszerelés, gázszerelés stb? Ismertetjük a lehetőségeket, törekedve arra, hogy minél jobban igazodjon ízléséhez és elvárásaihoz.

Ajánlat

Felvesszük a lakás adatait, hideg-meleg burkolatok négyzetméter számát, falfelület mennyiségét, átalakítandó falak számát. Szolgáltatásokra bontva megírjuk az ajánlatot, így sokkal áttekinthetőbb.

Bontás

A konkrét munka első lépésében a bontással kezdünk. Csempék leverése, parketta felszedése, falak kibontása, régi szerelvények leszerelése. Relatíve kevés időt vesz igénybe a bontási munka. Sitt mennyiségtől illetve helyszíntől függően vagy bezsákolásra kerül az építési hulladék, vagy konténerbe rakjuk.

Kőművesmunka

Szükség szerint, falazás következik. Anyaga lehet tégla, Ytong, gipszkarton. Itt számolni kell a száradási idővel, (Ytong, tégla) ugyanis nagyban befolyásolja a falak véshetőségét. Gipszkarton falazás közben az elektromos kábeleket el kell vezetni a profilok közt, ugyanis a gipszkarton fal nem véshető. Gipszkartonból polcokat, polcrendszereket, álmennyezetet lehet még kialakítani. Divatos LED-es és szpotos rejtett világításokkal szoktuk beépíteni a polcokat. Rendkívül mutatós és dekoratív hangulatvilágításokat lehet kialakítani.

Villanyszerelés

Ytong, vagy téglafalak esetében a villanyszerelés véséssel kezdődik. Nyomvonalak, áramkörök megtervezése után porszívós horonymaró alkalmazásával a falba vágjuk a hornyot. A bemart szakaszokat vésőgéppel kivéssük. Villanydobozokat fúrógéppel kifúrjuk. Ezekkel a módszerekkel gyorsan és pontosan lehet haladni, a sitt is kevesebb és a fal is kevésbé sérül. A porszívó segítségével pedig kevesebb lesz a por. A dobozokat gipsszel rögzítjük a falba, majd MÜ csövekkel összecsövezzük azokat. A csöveket szintén gipsszel rögzítjük. Vezeték behúzás a teljes csövezés után történik, csak réz vezeték használatával. Elágazások lekötése, biztosítéktábla összeállítása után a villanyszerelési munka kb 70%-ával elkészültünk. Horonyjavítás, kőművesmunka, hideg, meleg burkolás, festés után következhet a lámpák, konnektorok, kapcsolók felszerelése, azaz a szerelvényezés.

Riasztó

Szinte alapkövetelmény napjainkban riasztórendszerek, TV-telefon-internet hálózatok kiépítése. Legnagyobb része a feladatnak a villanyszerelőre hárul. A csövezését és kábelezését is ők csinálják. Esetünkben a villanyszerelő munkát párban, egy villanyszerelő és egy riasztószerelő végzi. Kiegészítve egymást, oldják meg a feladatokat, időt és szakmai ütközéseket megspórolva. Riasztó szerelvények felszerelése is festés után történik. Az érzékelők beüzemeléséhez fel kell programozni a rendszert, ami a riasztónak a lelke. Ezen feladatok elvégzésével üzemképes a rendszer.

Víz-gáz-fűtés

Víz-gáz-fűtés szerelő kialakítja a vizesblokkokat (fürdőszoba, konyha), radiátorhelyeket, vízkiállásokat, WC-t, padlófűtést. Villanyszerelőhöz hasonlóan a vízcsöveket és a fűtéscsöveket falba süllyeszti, illetve padlóba. A gázcső elvezetése csak falon kívül történhet! Csőhálózat kiépítésekor különbféle modern csőtípusokat alkalmazunk. Réz, PVC, KPE stb típusú csövek időtálló, jól munkálhatók. Illesztéseik idomokkal, hajlításokkal, forrasztásokkal tökéletes zárt rendszert alkotnak. Miután kiépítette a csőhálózatot a szerelő, elvégezte az alapszerelést. A szerelvények (WC, mosdó, zuhanykabin, mosogató, csapok, radiátorok) csak a hidegburkolat elkészítése után szerelhető fel.

Kőművesmunka

A falak még nyersek, vésettek. A kőműves feladata a hornyok lejavítása, falak vakolása és a betonozás. Előkészítik a falfelületet és az aljzatot a burkolónak, festőnek, parkettásnak. Emeleti lakásokban, ahova az anyagmozgatás nehezebb és körülményesebb, előszeretettel alkalmazzák az előre bekevert száraz betont, vakoló anyagot. Ezek jó minőségű, bevált technológiák.

Hidegburkolat

A hidegburkoló lecsempézi a köves helységeket és oldalfali hidegburkolatokat. Csempevágóval és flekszel szép pontosan lehet vágni a burkolatot. A csempék találkozásánál élvédőt használ a pozitív éleknél. Csempézés után 1-2 nappal kifúgázza a kövek közti hézagokat, így már teljes mértékben járható a burkolat.

Festés

A falak kiszáradtával el lehet kezdeni a falfelület előkészítését a festésre. Felszín minőségétől függően elválik, hogy le kell kaparni a régi festéket vagy csak ki kell glettelni. Új falaknál mindenképp kell glettelés. Több rétegben felvitt glettanyag teljesen sík felületet képez a falon. A kiválasztott színtől és a festék minőségétől változik a felvitt rétegek száma. Teddy hengerrel gyorsan nagy felületet lehet lekenni, ettől szép egybefüggő lesz a festés. A hengerhez csatlakoztatható különböző hosszúságú toldó rudak, amivel magas mennyezetek, lépcsőházak is könnyen kifesthetők. A mázolás fontos esztétikai és védelmi kezelése a nyílászáróknak. A régebbi ablakok, ajtók máza idővel elöregszik és ezek javításra szorulnak. Az utolsó festékréteg felkerülése után végződnek a festő munkálatok.

Melegburkolás

Az utolsó lépés a melegburkolatok lerakása. Sokféle anyag közül válogathatunk: hagyományos parketta, laminált padló, padlószőnyeg, PVC stb. Akármilyen melegburkolatot választunk, nagyon fontos a padló felszíne és a beton nedvesség tartalma. Minkét tényezőnek megfelelőnek kell lennie a melegburkolás előtt. Legegyszerűbb leggyorsabb a laminált parketta. Relatíve olcsó, lerakása gyors és egyszerű, úgynevezett ?klikkes? rendszerű. A hagyományos parketta a legidőállóbb anyag a melegburkolatok közül. Lerakása ragasztással történik, különböző mintákban. Fonott, halszálka, mozaik, szalag minták, amiket leggyakrabban használunk. Többszöri csiszolással és háromszor-négyszeri lakozással kialakul a végső magas vagy selyemfényű felszín. Szőnyegpadló és PVC lefektetése ragasztással történik. A PVC-t heggesztve illesztik, simítva fektetik.

Melegburkolatok lerakása után elkészült minden munka. Önnek már csak birtokba kell vennie megújult lakását!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.