Villanyszerelés

 • Hibaelhárítás
 • Lakásfelújítás
 • Új ház villanyszerelése
 • Mérőhely kiépítés
 • Villanyóra csere, bővítés
 • EPH kialakítás, jegyzőkönyv kiállítás
 • Érintésvédelmi vizsgálat
 • Villámvédelem

Hibaelhárítás

Elképzelni sem tudjuk napjainkat elektromos áram nélkül. A melegvizünk, világításunk, rádiónk, tévénk, konyhai gépeink, garázs és kapunyitóink hiánya kellemetlenséggel jár. Ennek oka lehet egy apró hiba vagy egy komolyabb probléma!

Megkeressük és elhárítjuk az elektromos hibát otthonában!

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hiba megkeresése több időt vesz igénybe mint a probléma megoldása. Szakembereink az évek során kialakítottak egy szisztematikusan felépített hibakeresési piramist. Lépésről lépésre haladnak az egyszerű megoldástól a bonyolult felé. Felhívnám kedves figyelmüket, hogy nem S.O.S. hibaelhárítók vagyunk. Helyszíntől és időponttól függően, előzetes telefonos egyeztetéssel szállunk ki.

Tippek, tanácsok:

 • biztosítéktáblában visszanyomni a biztosítékot (előfordult ilyen eset, hogy csak ilyen probléma volt)
 • érdeklődni a szomszédoktól, hogy ők is tapasztaltak- e hibákat (lámpák villognak, vibrálnak) ezek hálózati hibák amit az áramszolgáltató kezel

 

Lakásfelújítás

Napjainkban az egyre növekvő villamos energia használat megköveteli, hogy lakásunkban, házunkban korszerű elektromos hálózat legyen. Saját tapasztalataink alapján ki merjük jelenteni, hogy a legtöbb ember nem tudja milyen vezetéken folyik az áram, milyen kötések vannak a falak mélyén otthonában.

Az elavult alumínium vezetékek rengeteg veszéllyel járhatnak. A megbízhatatlan kontakthibás konnektortól kezdve a lakástűzig! Bizony, sok lakástűz keletkezik gyenge kötésekből, túlterhelt hálózatból! Ezért van szükség új rendszere vagy akár meglévő bővítésére, megfelelő erőelosztásokra, stabil, jó kötésekre.

Igény szerint újítjuk fel az Ön lakását!

Különböző szerelési technológiák közül választhat: süllyesztett szerelés vagy falonkívüli szerelés. Süllyesztett szereléskor vésés történik. A kapcsolók, konnektorok, vezetékek a fal síkja alá kerülnek. Egyes esetekben lakásfelújításkor nem kell mindenhol új nyomvonalat, dobozolást, csövezést stb… végezni, ugyanis lehetséges, hogy volt már részleges felújítás a lakásban. Ilyenkor fel lehet használni a régebbi csöveket, dobozokat, így munkát és pénzt is megspórolhatunk.

Falon kívüli szereléskor a falsíkon történik a munka. Kábelcsatornában vagy merev MÜ csőben vezetjük a vezetéket és falon kívüli szerelvényeket alkalmazunk. Egyes esetekben (pl. pincében, padláson) félbilincsel dupla szigetelésű kábelt vezetünk.

Tippek, tanácsok:

 • pénztárcakímélő megoldás ha a fő fogyasztó(k) (mosógép, mosogatógép, sütő, főzőlap, klíma) áramkörét bővítteti fel, ugyanis a legtöbb probléma ezek használatából történik
 • sokat segíthet egy biztosítéktábla csere vagy erőelosztás átrendezése
 • a süllyesztett szerelés előnyei: esztétikus, csőrendszer miatt bővíthető alakítható a későbbiekben

 

Új ház villanyszerelése

Egy új ház építése komoly feladat Önnek és persze nekünk is. Általunk legkedveltebb munka egy új ház villanyszerelése. Jó szakembereket és gépesített munkaerőt kíván egy ilyen megbízás! Vállalkozásunk mindkét feltételnek eleget tesz!

Kiépítjük Önnek álmai házának elektromos rendszerét!

Első lépésben ajánlunk egy személyes találkozást, ahol megbeszéljük az igényeket, bejárjuk a szerelendő épületet. Ezután megtervezzük és kiszámoljuk a villanyszerelés költségeit.

Korunk előre haladtával bővült a feladatkörünk. Villanyszerelés mellett igényelni szokták kaputelefonok-telefonok szerelését, antenna csatlakózók kialakítását, internet csatlakózó létesítését, termosztátok elhelyezését, riasztórendszerek telepítését. Vállalkozásunkban egy villanyszerelő és egy biztonság technikus dolgozik együtt, így ezek az összefonódó technikai feladatok megoldása nem okoznak problémát.

A munka első folyamatában az elektromos rendszer csövezésére kerül sor. Hornyokat vágunk a falba majd csöveket, dobozokat helyezünk el a leendő konnektorok, kapcsolók helyein. Csövezés közben kialakítjuk a riasztó- és egyéb törpefeszültségű rendszer szerkezetét is. Ezután behúzzuk a műanyag védőcsövekbe a vezetékeket, majd lekötjük azokat. Ez az első munkafolyamat vége. A második munkafázis a festőmunkák után következik, lámpák, kapcsolók, dugaljak, egyéb szerelvények felszerelése.

Nincs is más dolga, csak beköltözni!

Tippek, tanácsok:

 • monolit födém beöntése előtt érdemes előkészíteni mennyezeti lámpáknak csöveket, dobozokat

Mérőhely kiépítés

Új ház villanyszerelésekor vagy régi elbontásakor esetleg teljes átalakításkor az elektromos mérőhely kialakításra illetve átalakításra szorulhat. Szigorú szabályok és szabványok vonatkoznak a fogyasztásmérők szerelésére. Külön ELMÜ vizsga és engedély szükségeltetik fogyasztásmérők hálózatra csatlakoztatásához. Villanyszerelőnk nemcsak mestervizsgával rendelkezik, hanem regisztrált szerelői vizsgát is tett az Elektromos műveknél.

Villanyszerelő mesterünk papírmunkával együtt kiépíti mérőhelyét!

Különböző típusú mérőhely szekrényekkel dolgozunk. Természetesen ELMŰ által elfogadott, bevizsgált termékeket alkalmazunk! Üres telekre, álló Geyer szekrényt telepítünk kábelfogadóval. Építkezéseken ideiglenes vagy állandó mérőhelyet létesítünk.

Falra, magánoszlopra, kukatárolóba, betonkerítésre egyaránt szerelhető állandó illetve ideiglenes fogyasztásmérő. Az Ön igényei alapján, szabványokat betartva, valósítjuk meg a mérőhely kialakítását. ELMŰ-s ügyintézés nem okoz problémát. Nyomtatványok kitöltésében segítséget tudunk nyújtani.

Tippek, tanácsok:

 • Érdemes végleges helyre tenni az új fogyasztásmérőt, így nem kell átszerelni
 • Kukatárolóba vagy külön erre a célra épített helyre rakassa mérőjét
 • Naptól, esőtől védett helyre tegyük a mérőt, bár víz és UV álló de érdemes kímélni

Villanyóra csere, áthelyezés vagy bővítés

Kényelmes világunkban egyre több és több elektronikai terméket dobnak piacra a gyártók. Háztartási gépek, barkács szerszámok, hűtő-fűtő berendezések, szórakoztató elektronikák, jakuzzik. Ezek mind a ?nagy fogyasztók? közé sorolandók. Lakásaikban, házaikban nem ekkora áramfelvételre kalkuláltak a villanyóra felszerelésekor. Van megoldás ezekre a problémákra!

Felbővítjük az ÖN régi villanyóráját!

Igény szerint növeljük villanyóráján a leadható teljesítményt. Magyarországon a lakosság egy illetve három fázist igényelhet alap esetben, 32 amperig. Ezt túllépve amperonként 4500 Ft-ot kell fizetni az áramszolgáltatónak hálózat fejlesztési díjként.

(pl.: egy fázis esetében 16 A-ról 32 A-ra bővíteni díjmentes, három fázisnál fázisonként 16 A-ról fázisonkénti 20 A-ra bővítés 126 000 Ft-ba kerül)

Egyes esetekben a fogyasztásmérő olyan elavult, hogy felbővítés előtt cserére szorul. Ilyen esetben a mérőhelyet szabványosítani kell az érvényben lévő kritériumok alapján. Ezt a feladatot csak regisztrált szerelő végezheti el. Villanyszerelő mesterünk rendelkezik ezzel a jogosultsággal. Papírmunkával együtt rendelkezésére állunk Önnek!

Villanyóra áthelyezéskor a ?fogyasztásmérő cserénél? említett eljárási folyamat érvényesül.

Tippek, tanácsok:

 • Ha kevésnek bizonyul a fogyasztásmérő leadott teljesítménye bővítés előtt érdemes megnézni az erőelosztást a biztosítéktáblában
 • A modern háztartás sok géppel, igényli a három fázis vételezését
 • Nyaralónál, hétvégi háznál egy fázis bőven elegendő lehet, egy jól megtervezett elektromos rendszerrel

EPH kialakítás, jegyzőkönyv kiállítás

Villanyszerelő feladatkörébe tartozik az egyenlő potenciálra hozás (EPH) hálózatának kialakítása. Szükségszerű, sőt kötelező! Szabvány vonatkozik rá: ?ME-04-115:1982 – Az egyenlő potenciálra hozás hálózatának kialakítása?

Jogszabály: ?Minden új épület gázcsőhálózatának üzembe helyezése, meglévő épület gázhálózatra csatlakozása, meglévő gázhálózat átalakítása bővítése alkalmával EPH felülvizsgálati jegyzőkönyvet kell készíteni.?

Vállaljuk EPH kialakítását és jegyzőkönyv készítését!

Gázkészülék rézcsőhálózatát megfelelő vastagságú rézvezetékkel össze kell kötni, úgynevezett EPH bilincsekkel. A gázfogyasztásmérő óra bejövő és elmenő ágát össze kell kötni ugyanazon keresztmetszetű rézvezetékkel. Szerelőink elkészítik az EPH vezetékelését és kiállítják a jegyzőkönyvet.

Tippek, tanácsok:

 • Olyan villanyszerelővel érdemes elvégeztetni az EPH kialakítást, aki jegyzőkönyvet is kiállíthat

Érintésvédelmi vizsgálat

Kétféle érintésvédelmi ellenőrzést szoktunk elvégezni. Villanyszerelői ellenőrzés vagy szabványossági felülvizsgálat. Szerelői ellenőrzéskor próbalámpával illetve multiméterrel vizsgáljuk a védővezetők folytonosságát, szigetelés stabilitását. Ezt a típusú érintésvédelmi vizsgálatot lakóépületeken szoktuk alkalmazni. Szabványossági felülvizsgálatot egy érintésvédelmi szakember vizsgálja, speciális mérőeszközzel. A vizsgálatról jegyzőkönyv készül. Ezt ritkán igénylik ügyfeleink, mivel ezeket a vizsgálatokat főképp nem kommunális és nem lakóépületekben végezzük.

Villámvédelem

Otthonunkban rengeteg magas értékű komoly készülék van. TV-k, hűtő-fűtő berendezések, HIFI-k, elektronikával vezérelt medencék, jakuzzik, riasztók stb? Senki nem örülne, ha számítógépen tárolt családi fényképeink zenéink, fontos irataink elvesznének egy villámcsapás miatt, főleg, hogy vannak eszközök ennek megelőzésére!

Megóvjuk házát a villámcsapás okozta tűztől és elektromos eszközök károsodásától!

A villámvédelem lépcsős rendszer, különböző védelmi fokozatai vannak. A legfőbb a villámhárító. Ez egy kültéri védelem, a villámot felfogja és egy huzalrendszeren levezeti a földbe. A villámhárító rendszerébe minden külső fémes elemet be kell kötni, ami a házon van (ereszcsatorna, TV antenna, vaskorlát, tűzvédelmi létra stb).

A belső védelmi rendszerek kevésbé láthatók, mivel ezek a biztosítéktáblába illetve különböző kapcsolószekrényekbe vannak szerelve. Közvetlen fogyasztó elé is lehet elhelyezni villámvédett dugaljat vagy elosztót.

Tippek, tanácsok:

 • Néhány ezer forintért beszerezhető villámvédett elosztó illetve dugalj. Érdemes ilyet a TV, HIFI, DVD lejátszóhoz vagy hasonló magas értékű berendezésekhez beszerezni
 • Mindenképp érdemes egy alap villámvédelmi rendszer kiépítése, mert sokkal olcsóbb, mint egy új házat felépíteni vagy lakást felújítani egy tűz miatt?

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.